Johan Ludvig Runeberg (5. helmikuuta 1804 Pietarsaari – 6. toukokuuta 1877 Porvoo) oli suomalainen runoilija, opettaja, toimittaja, pappi ja professori. Runebergiä pidetään Suomen kansallisrunoilijana.

Runeberg oli hyvin huomattava lyyrillinen ja eepillinen runoilija. Suomalaisten silmissä Runebergin merkitystä lisäsi aikakausi, jona hän toimi. Yhdessä Elias Lönnrotin kanssa hän oli luomassa suomalaisista kulttuurikansaa sen omissa ja muiden silmissä. Hän loi 1830- ja 1840-luvulla ihannekuvan Suomen kansasta ja luonnosta ja antoi Vänrikki Stoolin tarinoissa Suomelle moraalisen identiteetin. Hän nousi suurmiehen asemaan ja Runebergin päivää alettiin juhlia jo hänen elinaikanaan.

Runebergin tunnetuin teos on Vänrikki Stoolin tarinat, joka ilmestyi kahdessa osassa vuosina 1848 ja 1860. Se koostuu 35 runosta, pääasiassa sankariballadeista, jotka ovat peräisin Suomen sodasta (1808-1809), mikä johti Ruotsin suostumiseen Venäjälle Fredrikshamnin sopimuksen jälkeen. Sen ensimmäisestä runosta, Vårt landista (”Maamme”), tuli Suomen kansallislaulu (ruotsiksi ja suomeksi käännetyllä tekstillä).

Runeberg käänsi serbialaisia kansanlauluja ruotsiksi. Tämän kautta hän löysi yksinkertaisen, kansanlaulua muistuttavan sävyn, joka erityisesti korostuu hänen runokokoelmansa Idyll och epigram (Idylls and Epigrams) kahdessa osassa. Runeberg kirjoitti myös heksametri-idyllejä Tegnérin draamoihin.

Runeberg työskenteli myös opettajana ja luennoitsijana, opetti kreikan kieltä Helsingissä ja Porvoossa. Hän kirjoitti myös sanomalehdille Helsingfors Morgonblad ja Borgå Tidning.

Vuonna 2004 hän sijoittui 57. sijalle Suomen radioaseman YLE 100 suurimman suomalaisen kyselyssä.

Runebergin kunniaksi Porvoon kaupunki on myöntänyt Runeberg-palkinnon vuosittain syntymäpäivänään vuodesta 1987, joka on 150 vuotta hänen saapumisestaan kaupunkiin.

Suomessa vietetään Runebergin päivää 5. helmikuuta. Runeberg-torttuja syödään perinteisesti tänä päivänä.

Runeberg sävelsi itsekin runonsa ”Den övergivna” ja ”Vårt Land” (Maamme). Jälkimmäiseen hän teki myös kuorosovituksen.